Sedef Romatizması
Sedef hastalığı ( Psöriazis ) bir cilt hastalığıdır. En sık dirsek, diz önü, saçlı deri, alın, yüz, göbek çukuru, genital bölge, kulak arkası, derinin kıvrım noktalarında, bazen tüm vücut cildinde yaygın döküntüye neden olabilir.
Sedef romatizması ( Psöriatik Artrit ) ise, sedef hastalığı olan ya da kendisinde olmasa bile 1. veya 2. derece akrabalarında sedef olan bireylerde görülen, eklemlerde şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığına, omurga ve bel ağrısına ve parmaklarda şişliğe ( daktilit ) neden bir romatizma şeklidir. Sabah uyandıklarında yoğun tutulma ve ağrı yaşarlar. Sedefli hastaların yaklaşık %20-40’ında sedef romatizması gelişebilir. Genellikle uzun yıllardır döküntüleri olan hastalarda sonradan romatizma gelişmektedir. Sedefle aynı anda romatizma ortaya çıkabildiği gibi romatizmanın sedeften daha önce geliştiği de görülmektedir.
Çoğunlukla genç kadınlarda ve genç erkeklerde görülür ama daha geç yaşlarda da görülebilir.Çocuklarda da olabilir. Kadın olmak, aynı anda 5’ten fazla eklemde romatizma olması ve romatizmanın 20 yaşında önce başlaması, ilerleyici ve sakatlığa yol açıcı olacağının göstergesi olabilir.
Tedavide en önemli faktör hastanın tanısının erken konulup, tedavinin erken başlamasıdır. Hastalık önemsenmezse yaşam kalitesini azaltır, hızla eklemlerde yıkıma neden olup, geri döndürülemez sakatlıklara yol açabilir. Omurgada kalıcı şekil bozukluğu yapabilir.