Romatoid Artrit
Romatoid Artrit; en sık görülen iltihaplı eklem romatizmasıdır. Romatoid Artrit eklemlerde özellikle ellerin küçük eklemlerinde ağrı ve tutuklukla başlar. Diz, ayak bilekler, ayak küçük eklemler, çene ekleminde de tutulum yapabilir. Sabah tutukluğu; sabah kalkıldığında hastanın ellerini yumruk yapmakta zorlanması şeklindedir ve hareket ettikçe yavaş yavaş açılır. Halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları da görülebilir. Romatoid Artrit iltihaplı ve sistemik bir hastalıktır yani eklemlere ek olarak akciğeri, damarları, gözleri, sinirleri ve diğer organları da tutabilir. Hastalığa diğer romatolojik hastalıklar da eşlik edebilir
Romatoid Artrit'in kesin sebebi bilinmez. Genetik olarak yatkın olan bireylerde araya çevresel bir faktörün girmesi sonucu hastalığın başladığı kabul edilmektedir.
Erken dönemde (ilk 3 ayda) tanı konulmasıyla hastalığı başarılı bir şekilde tedavi etmek mümkündür. Ancak genellikle kalıcı ve düzenli tedavi ve takip gerektiren bir hastalıktır. Düzenli tedavi altında olan hastaların yaşam kaliteleri sağlıklı bireylerle benzerdir. Ancak Romatoid Artrit tedavi edilmezse ilerleyicidir ve eklemlerde şekil bozuklukları, fonksiyon kayıpları ve sakatlıkla sonuçlanır.